Společnost pro uchování odbojových tradic, z.s. Valašské Meziříčí
23.4.23 / Aktuálně

V Památníku Sachsenhausen Memorial

V Památníku Sachsenhausen Memorial ve městě Oranienburg se konalo v pátek 21.4 a v sobotu 22.4. 2023 zasedání International Sachsenhausen Komitee (ISK). Za Českou republiku se zúčastnil člen SUOT Valašském Meziříčí Ing. Alois Martinek. V neděli 23.4.2023 se konala v tomto Památniku velmi důstojná vzpomínková pieta ve "Stanici Z", a to za účasti zástupců vlády Spolkové republiky Německo, vlády Braniborské spolkové země, zástuců Evropské komise a zástupců velvyslanectví 17-ti evropských zemí a členů ISK. Ing. Alois Martinek se zde setkal s jedním z posledních tří žijících bývalých vězňů koncentračního tábora Sachsenhausen, panem Emilem Farkašem, původně občanem Československé republiky (narodil se na Slovensku), který později po válce emigroval do Izraele ke žije dosud. Emilu Farkašovi je 94 let, těší se dobrému zdraví a přiletěl z Izraele, aby se účastnil vzpomínkových akcí u příležitosti osvobození KT Sachsenhausen. S úsměvem rozdával recept na to jak se dožít v dobrém zdraví tak vysokého věku - "stále sportujte, bez ohledu na věk a musíte se pořád pohybovat!" V neděli 23.4.2023 také proběhlo setkání historiků a zájemců o historii období II. světové války nazvané "Setkání generací", kde si členové mladší, střední i té nejstarší generace vyměňovali zkušenosti jak zachovat odkaz našich předků, kteří bojovali na frontách II. světové války, v domácím odboji jednotlivých zemí, předků, kteří se postavili proti totalitním režimům.

Společně s pracovnicí českého velvyslanectví v Berlíně položil ing. Martinek květiny k památníku československých studentů, kteří byli německými nacisty odvlečeni do KT Sachsenhausen po událostech 17. listopadu 1939.

Památník Sachsenhausen si dnes připomíná 78. výročí osvobození vězňů koncentračního tábora. Z naší ambasády kolegyně Magdalena Dvořáková a p. Martinek z výboru International Sachsenhausen Komitee květinami uctili památku českých obětí tábora.

Naši partneři