Společnost pro uchování odbojových tradic, z.s. Valašské Meziříčí
15.11.23 / Fotogalerie / Výročí

Dne 28.října 2023 se konala oslava vzniku Československa ve Valašském Meziříčí. Oslavu pořádalo město za účasti veřejnosti a členů Společnosti pro uchování odbojových tradic, Československé obce legionářské, Sokola a Svazu skautů a skautek České republiky.

24.10.23 / Výročí

Město Valašské Meziříčí, Společnost pro uchování odbojových tradic a TJ Sokol Valašské Meziříčí zvou v sobotu 28. 10. 2023 občany na oslavy vzniku Československé republiky

24.8.23 / Historie / Výročí

Nově zvolený předseda naší SUOT Mgr.Michal Šlerka spolu s předsedou Československé obce legionářské Jednota Valašského Meziříčí Milanem Pilmajerem dne 24. srpna 2023 položili věnec u Památníku 1.československé partizánské brigády J. Žižky v Makově.

1.1.23 / Výročí

Seznam významných výročí

8.9.22 / Výročí

Vážený čtenáři
u příležitosti 102. výročí vyhlášení vzniku Československé republiky jsme se rozhodli postupně zahájit na našem webu SUOT zveřejňování významných projevů jak zakladatelů této, tehdy mladé demokratické republiky, tak dalších československých politiků a významných osobností. To proto, abychom si tím připomenuli jak obrovské úsilí museli vynaložit naši předkové pro naši samostatnost a naši svobodu v nedlouhé historii této republiky.Jednak jsme si to vložili do stanov našeho spolku a jednak, a to především, s ohledem na mezinárodní i vnitropolitickou situaci vidíme, že je nutné se vracet a připomínat odkaz velkých osobností našich národů, které, zvlášť v dnešní době tak potřebujeme.Začínáme připomenutím onoho známého signálu "Volá Londýn" z úst Jana Masaryka, který v prvém vysílání pro Československo dne 8. IX. 1939 úvodem prohlásil:"Při jménu, které nosím, Vám zde prohlašuji, že tento boj vyhrajeme a že pravda zvítězí".

Vložil Alois Martínek a Josef Kozlík zakladatelé SUOT, z.s. Valašské Meziříčí.

Na základě pozvání Žilinského kraje, obce Makov a Krajského výboru SZPB se dne 26.srpna 2021 zúčastnilo 26 členek a členů Společnosti pro uchování odbojových tradic a zástupce Svazu důstojníků a praporčíků VM Regionálních oslav 77.výročí vypuknutí Slovenského národního povstání.Oslavy se uskutečnily u Památníku 1.Československé partyzánské brigády Jana Žižky v Makově za účasti přímých účastníků SNP, představitelů vlády SR, velvyslanectví České republiky a Ruské federace ve Slovenské republice, samosprávných orgánů, řady organizací a spolků ze Slovenské i České republiky. Památku SNP uctili položením věnců Věra Stolařová a Karel Kredba za Společnost pro uchování odbojových tradic Valašské Meziříčí a Svaz důstojníků a praporčíků

V předvečer 76. výročí osvobození města Valašského Meziříčí od německé okupace vojáky Rudé armády se dva členové SUOT Valašské Meziříčí Jakub Hammerle a Alois Martinek rozhodli upravit pomník obětí okupace let 1939-45 u bývalého podniku TESLA Valašské Meziříčí, stojící na soukromém pozemku na Zašovské ulici.V roce 2018, v roce výročí 100 let od vzniku republiky Československé, byl pomník odborně opraven kamenickou firmou z finančních prostředků tehdejší OO ČSBS Valašské Meziříčí a byl následně udržován péči manželů Dobešových. Po 3 letech však bylo již nutné vyčistit okolí pomníku od plevelů a jehličí, položit novou podkladovou fólii zabraňující prorůstání plevele a zakrýt vše novým ozdobným štěrkem. Pro účely pokládání svící a květin při státních svátcích byla položena i nová důstojnější podkladová plocha před pomníkem.

Jakub Hammerle a Alois Martinek, SUOT, z.s. Valašské Meziříčí

Naše společnost,společně s Městem Valašské Meziříčí vzpomene 83.výročí úmrtí T.G.Masaryka,prvního prezidenta naší republiky,v 10.00 hodin v parku Botanika ve Valašském Meziříčí.

Slavnosti se zúčastnili,za Společnost pro uchování odbojových tradic z.s. Valašské Meziříčí,nově zvolení představitelé tohoto spolku.

28.10.18 / Výročí / Publikace

Vybrali jsme k výročí 28.října vzpomínku,která v roce 2018 byla vydána u příležitosti výročí vzniku Československé republiky.
Protože jde o poměrně rozsáhlý text, je zveřejněn na našem webu postupně ve III. navazujících dílech .
Alois Martínek a Josef Kozlík,zakládající členové SUOT Valašské Meziříčí se souhlasem autorky.

Naši partneři