Společnost pro uchování odbojových tradic, z.s. Valašské Meziříčí

83.výročí 15.března 1939

Vložil Alois Martínek a Josef Kozlík zakladatelé SUOT, z.s. Valašské Meziříčí.

Blíží se datum 15. března 1939 - tragické datum českých dějin. SUOT, z.s. Valašské Meziříčí, 8. února 2022
I když se to stalo již před 83 lety, je to datum sále živé - 15. březen 1939 = datum a události, které signatářům Mnichovské dohody z Francie a Velké Británie ze září 1938 ukázaly, co bylo ve skutečnosti cílem německých nacistů a jak hluboce se mýlili, když odmítli v roce 1938 Československu pomoci: „Jak je to hrozné, fantastické, neuvěřitelné, mají-li Britové připravovat zákopy a zkoušet plynové masky v Anglii pro spor v daleké zemi a mezi lidem, o němž my nevíme nic. (...) A i kdybychom měli sebevětší sympatie s malým národem, proti němuž stojí veliký a mocný soused, nemůžeme jednat za všech okolností tak, abychom přivedli celou britskou říši do války prostě jen kvůli němu." (prohlásil 27.9.1938 v britském rozhlase politik Neville Chamberlain, symbol politického lídra, který selhal tváří v tvář zlu v září 1938.) Tentýž politik později prohlásil, že jediná cesta jak zabránit podobným excesům v budoucnu je vysídlit po vítězné válce české němce do Německa, když tak po tom touží. Autorem této myšlenky tedy není Edvard Beneš jak píší dokonce někteří čeští novináři, např. Jan Urban.
Málo lidí si dnes u nás uvědomí, kde byly počátky toho, že spojenci Československa darovali Hitlerovi v září 1938 České pohraničí.
A že již tehdy byl mediální svět zaplaven falešnými zprávami. Již tehdy se šířily Evropou falešné zprávy o tom, jak jsou pronásledováni Němci žijící v Českém pohraničí a pro toto pohraničí byl záměrně vytvořen nový vykonstruovaný název Sudety, který nemá oporu nikde v historii českého království.
Dnes je falešnými zprávami opět zaplaven celý mediální svět.
Na různých televizních kanálech, na internetových webových stránkách, v diskusích většinou anonymních čtenářů internetu se setkáváme s různými konspiračními teoriemi, „zaručenými zprávami", které řadíme mezi tzv. hoaxy, což jsou záměrně vytvořené podvodné zprávy, vydávající se za pravdu. Ve velkém měřítku byly a jsou využívány v propagandě V širším významu mohou znamenat i falešné zprávy, mystifikace, poplašné zprávy, ale i žert Jazykovědci vykládají pravděpodobný původ slova Hoax ze staršího slova Hocus, což jednoduše znamená „trik".
Nejde o žádný nový moderní jev, pouze díky moderním komunikačním prostředkům dokáže ovládnout celou společnost. Současní podvodníci a šiřitelé těchto hoaxů však nepřišli s ničím novým.
V podstatě jen rozvíjí to, co ve třicátých letech minulého století vymyslel již německý nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels.
Stanislav Dvořák na svém webu „Sudetský tulák" to krásně rozvedl na příkladu Nacistického propagandistického filmu z období před „Mnichovem", kdy potřebovali němečtí nacisté a nacisté z českého pohraničí rozšířit do Evropy lež o tom, jak češi terorizují německy hovořící občany českého pohraničí:
Citujeme: Stanislav Dvořák - Sudetský tulák: Falešná videa nacistů. Češi nás zabijí, plakali
„Současní podvodníci se mohou učit od Dr. Josepha Goebbelse, který měl na starosti film a celou propagandu za nacismu. Propagandistický film o Sudetech ukazuje, že fake videa nejsou novinkou, která se začala řešit až dnes. V ukázce vypráví údajna vesničanka z Krušných hor historku, že přijeli Češi a chtěli ji zastřelit v Perštejně na Kadaňsku.

Nacistický film hovoří dvacet let po založení Československa o „osvobození Sudet", aby připravil půdu pro dávno naplánované napadení demokratického státu.
„Dvacet let česke vlády udělalo ze vzkvétajícího kraje oblast strašlivé bídy," hlásá další nacistický snímek.
Následně používá záběry z vojenských cvičení a tvrdí nesmyslně, že se Československo těsně před válkou dopustilo „s kulomety a tanky krvavého násilí na bezbranném obyvatelstvu".
Zvuk přitom nesouvisí s obrazem, uměle tam přimíchali zvuky kulometu, i když nikdo nestřílí.
Pak nastupuje žena a plačtivým hlasem vypráví, že ji Češi chtěli zastřelit „Jsme z Perštejna... vyhrožovali, že nás vyženou z domu a zastřelí," zajíká se.
Odvádí dobrý herecký výkon, pokud jde o výraz i tón hlasu.
Celkově je tato část nejprofesionáln 'éjší. Žena vedle ní náhle propuká v pláč, ale vypadá to trochu nacvičeně.
Následně začne Hitler vyhrožovat. Ve skutečnosti československá armáda nejezdila do vesnic na horách, aby vraždila bezbranné ženy. Naopak bandy nelegálně vyzbrojených sudetských Němců prokazatelně před válkou napadaly a vraždily Čechy a Židy.
Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislavedvorak@novinky.cz."

Naši partneři